La vida, el nostre temps

Blog destinat a l’anàlisi i la reflexió de Vicis del Temps, de Valentí Puig

El parèntesi hípic

Filed under: Uncategorized — carpeife at 7:21 pm on Divendres, gener 8, 2010

Diverses vegades haurem pensat que un personatge s’identifica amb la personalitat o la biografia del seu propi autor. Però açò és real? Un autor sols pot inventar-se personatges que s’acomoden al seu caràcter?
Un escriptor no té perquè definir-se amb els personatges de la seua obra. Potser de vegades es basa en experiències pròpies que el fan expressar-se d’una manera més clara i millor. Ell mateix les ha patides i així no cal que use la imaginació. Però també pot imaginar-se situacions i personatges versemblants que res tenen a veure amb la seua persona. Així, si un escriptor famós té uns personatges respectuosos i molt solidaris no té perquè ser ell mateix solidari ni respectuós, pot ser siga tot el contrari.

Açò mateix li passava a Mercè Rodoreda, la qual va ser titllada de dèbil per les seues grans novel•les on els personatges eren dèbils i no tenien pares. Però com ella va dir res d’això era cert: “en tots els meus personatges hi ha característiques meves, però cap dels meus personatges no és jo”. (Pròleg a Mirall trencat).

Així doncs, no es pot adjudicar un origen biogràfic a allò que queda reflectit en la literatura perquè la seua transformació en literatura dóna la condició literària.

La distància entre la literatura i els fets viscuts pot ser molt gran. Els fets viscuts han de prendre un sentit que no tenien en el moment de viure. Es tracta d’aprofitar una experiència viscuda transformant-la en una novel•la mitjançant la capacitat del llenguatge i la capacitat de formulació de paraules.

Com deia Rodoreda, una novel•la són paraules. Les paraules són estil, una determinada utilització del llenguatges. La gràcia és fer-nos la il•lusió que els personatges existeixen; però no tenen cap més aventura que aquella de la història, es tracta únicament d’una aventura literària. I com a aventura literària sols podem dir dels personatges que són origen de les capacitat literàries dels autors, però no que són els propis autors.



No hi ha comentaris »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 4 4 ?